Blog categories

Comments

ACT – Program suočavanja sa stresom i razvoja emocionalne fleksibilnosti za odrasle

U posljednje vrijeme često se pitamo kako ostati svoj u društvu koje se neprestano mijenja. Kako istovremeno biti prijatelj, roditelj, partner, dobro obavljati svoje poslove, pronaći vrijeme za sebe… ljudi se osjećaju preplavljeno, osjećaju negativne posljedice stresa, teško spavaju. Česta rečenica koju čujemo je „Više se ne znam opustiti“.

Ako malo bolje sagledamo situaciju, primijetit ćemo da u našem današnjem ubrzanom načinu života zapravo rijetko imamo priliku biti autentično JA i postupati u skladu sa svojim vrijednostima. Ponekad izgubimo iz vida koje su to uopće vrijednosti. Često primjećujemo da slične situacije izazivaju uvijek iste tjelesne reakcije, katastrofične misli i emocije. Nemamo snage biti opušteni, svoji, sa partnerima, djecom, prijateljima, rodbinom zaista biti i komunicirati opušteno, autentično. Osjećamo kao da jurimo, osjećamo tjeskobu, razdražljivost, sniženu razinu energije i motivacije. Rijetko živimo u sadašnjem trenutku, a češće brinemo o greškama iz prošlosti ili o nejasnim opasnostima budućnosti.

Stoga smo u EmotiCoru i Ježevoj kućici pripremili jedinstveni ACT program suočavanja sa stresom i osobnog rasta, prvi u Hrvatskoj koji je baziran na Terapiji prihvaćanja i posvećenosti (Acceptance and Commitment Therapy), novog pristupa u kognitivno – bihevioralnoj terapiji koji integrira mindfulness, defuziju, prihvaćanje i pristup usmjeren na osobne vrijednosti.

Brojna istraživanja ACT pristupa ukazuju na njegovu efikasnost u suočavanju sa stresom na poslu, tjeskobi povezanoj sa socijalnim situacijama, lakše pristupanje odnosima, život u skladu sa svojim vrijednostima.

Cilj programa je povećati psihološku fleksibilnost, sposobnost da u potpunosti budemo prisutni u sadašnjem trenutku i živimo život u skladu sa zahtjevima modernog društva, ali istovremeno i u skladu sa vlastitim vrijednostima bez osjećaja emotivne iscrpljenosti. Tijekom programa učit ćemo kako prepoznati uzročnike stresa i naučiti izaći na kraj sa negativnim mislima, osvijestiti vlastite životne vrijednosti i život uskladiti sa vrijednostima, prepoznati što nas emocionalno iscrpljuje i nositi se s teškim emocijama. Način provođenja programa je putem praktičnih vježbi, mindfulness tehnika, izrade tablice vrijednosti, učenja ACT matrice te tehnika defuzije karakteristične za ACT.

Bazični program će se provoditi u malim grupama tijekom 8 tjedana. Ulasku u grupu prethodi kratka individualna psihologijska procjena. Tijekom cijelog vremena provođenja grupnog programa na raspolaganju su psihologinje educirane u ACT pristupu te će pristup biti prilagođen individualnim potrebama svake polaznice / polaznika. Cijena programa je 1000kn, plativo u 3 rate. U slučaju jednokratne uplate ukupna cijena programa je 900kn.

Planirani termini izvođenja programa: Online, preko Zoom aplikacije – svake srijede od 19 do 20.30 sati, počevši od 12. siječnja 2022.