Image module

SPECIFIČNE FOBIJE

Fobija je postojani i pretjerani strah od podražaja ili situacije koja po svojim karakteristikama zapravo nije opasna.

Fobije se javljaju i u dječjoj i u odrasloj dobi, a za njih je karakterističan intenzivan strah kada je osoba izložena fobičnoj situaciji ili dok iščekuje da će toj situaciji biti izložena. Strah je ponekad toliko izražen da može doći do napada panike. Stoga situaciju pokušava izbjeći u potpunosti ili doživljava veliku razinu neugode i straha dok joj se izlaže.

Neke od najčešćih specifičnih fobija jesu strah od psa (kinofobija), strah od pauka (arahnofobija), strah od zmija  (ofidiofobija) ili fobije povezane sa prirodnim elementima – strah od visina (akrofobija), oluja (astrafobija), vode (hidrofobija). Česte su i fobije od zatvorenih prostora (klustrofobija), tunela (kleitrofobija), mostova (gefirofobija) i različitih drugih situacija.

Fobije se javljaju relativno često. 60% odraslih osoba iskazuje određene strahove, dok oko 11% njih dobiva dijagnozu specifične fobije.

Kao i kod drugih anksioznih poremećaja, kognitivno – bihevioralni tretman je izuzetno uspješan, a bazira se na izlaganju.

Javite nam se