Blog categories

Comments

Što je mindfulness?

Mindfulness je način razmišljanja u kojem obraćamo našu pažnju na sadašnji trenutak i sve elemente koje on sadrži, bez prosudbe, pokušaja potiskivanja ili distrakcije. Da bismo bili mindful, usvajamo vještinu namjernog fokusiranja na sadašnji trenutak, primjećivanja „automatskog pilota“ i svjesno izabiranje da svoju pažnju usmjerimo kamo želimo.

Zašto je koristan?

Mindfulness je jedan od nekoliko novijih pravaca koji se nalaze u temelju kognitivno – bihevioralne terapije te omogućuju rješavanje životnih problema, suočavanje sa stresom, prihvaćanje svih životnih iskustava – i ugodnih i neugodnih.

Istraživanja su pokazala da redovito prakticiranje mindfulnessa poboljšava spavanje, ojačava i poboljšava pažnju, pamćenje, reguliranje pokazivanja i doživljavanja emocija, odnose s drugima i općenitu kvalitetu života.

Mindfulness nije izravan put ka sreći – niti takav put postoji. Naučiti prihvaćati život onakvim kakav jest, sa svojim dobrim i lošim stranama i pronaći svoj put je vrijedna vještina, koja se primjenjuje u različitim područjima života. Zato mindfulness uključuje znatiželju prema sadašnjem trenutku, otvorenost i prihvaćanje situacije upravo takvom kakva je – bez potrebe da se mijenja.

Zašto upisati mindfulness u Ježevoj kućici?

Stručnjakinje koje provode mindfulness radionice educirane su psihologinje koje provode individualne kognitivno – bihevioralne terapije s djecom, mladima i odraslima. Završile su i tečaj mindfulnessa, kao i edukaciju prilagodbe mindfulnessa djeci. Stoga dobro poznaju psihološke procese u osnovi mindfulness meditacija, što stvara siguran prostor u slučaju da osoba doživi stres, kao i prepoznavanje eventualnih drugih teškoća koje zahtijevaju sveobuhvatniji pristup.

Poznavanje psihološkog razvoja mladih ključno je i prilikom planiranja radionica, kako bi vježbe bile prilagođene razvojnoj dobi te kako bi se spriječili negativni utjecaji na psihološko funkcioniranje, a facilitirali pozitivni utjecaji.

Koje su specifičnosti mindfulnessa za tinejdžere?

Vježbe koje su uključene u program specifično su orijentirane na poteškoće s kojima se mladi susreću u nošenju sa stresom, brigama, anksioznosti, lošim raspoloženjem… u program su uključeni i susreti usredotočeni na prihvaćanje, nošenje sa ljutnjom te susreti fokusirani na povećanje koncentracije i mindful učenje.

Kako će izgledati radionice?

Radionice će se odvijati u malim, zatvorenim grupama od maksimalno 10 mladih osoba od 14 do 17 godina u intenzivnom obliku – 8 susreta kroz dva tjedna.

Prije početka provođenja programa predviđa se kratka procjena općeg psihološkog stanja, kako bi se utvrdila eventualna potreba prethodnog tretmana prije uključivanja u program. Procjena će biti učinjena i na kraju programa radi utvrđivanja učinka programa.

Procjena, kao i informativni sastanak sa roditeljima bit će učinjeni online, dok će se program odvijati uživo.

Sastavni dio programa su audio i printani materijale koje će činiti mindfulness mapu. Ova će mapa omogućiti praćenje i redovito prakticiranje mindfulness prakse, koja je ključ za postizanje pozitivnih promjena.

Cijena programa je 850kn po polazniku, a prijave je moguće napraviti zaključno sa 10.6.2021. godine na e-mail: info@jezevakucica.hr, broj telefona 095 903 4114 ili pute naše facebook stranice ili kontakt obrasca na web stranici.