Blog categories

Comments

Što je mindfulness?
Mindfulness je način razmišljanja u kojem obraćamo našu pažnju na sadašnji trenutak i sve elemente koje on sadrži, bez prosudbe, pokušaja potiskivanja ili distrakcije. Da bismo bili mindful, usvajamo vještinu namjernog fokusiranja na sadašnji trenutak, primjećivanja „automatskog pilota“ i svjesno izabiranje da svoju pažnju usmjerimo kamo želimo.

Zašto je koristan?
Mindfulness je jedan od nekoliko novijih pravaca koji se nalaze u temelju kognitivno – bihevioralne terapije te omogućuju rješavanje životnih problema, suočavanje sa stresom, prihvaćanje svih životnih iskustava – i ugodnih i neugodnih.
Istraživanja su pokazala da redovito prakticiranje mindfulnessa poboljšava spavanje, ojačava i poboljšava pažnju, pamćenje, reguliranje pokazivanja i doživljavanja emocija, odnose s drugima i općenitu kvalitetu života.
Mindfulness nije izravan put ka sreći – niti takav put postoji. Naučiti prihvaćati život onakvim kakav jest, sa svojim dobrim i lošim stranama i pronaći svoj put je vrijedna vještina, koja se primjenjuje u različitim područjima života. Zato mindfulness uključuje znatiželju prema sadašnjem trenutku, otvorenost i prihvaćanje situacije upravo takvom kakva je – bez potrebe da se mijenja.


Zašto upisati dijete na mindfulness u Ježevoj kućici?
Stručnjakinje koje provode mindfulness radionice educirane su psihologinje koje provode individualne kognitivno – bihevioralne terapije s djecom, mladima i odraslima. Završile su i tečaj mindfulnessa, kao i edukaciju prilagodbe mindfulnessa djeci. Stoga dobro poznaju psihološke procese u osnovi mindfulness meditacija, što stvara siguran prostor u slučaju da djeca doživljavaju stres, kao i prepoznavanje eventualnih drugih teškoća koje zahtijevaju sveobuhvatniji pristup.
Poznavanje psihološkog razvoja djece ključno je i prilikom planiranja radionica, kako bi vježbe bile prilagođene uzrastu djece te kako bi se spriječili negativni utjecaji na razvoj djece, a facilitirali pozitivni utjecaji.

Kako će izgledati radionice?
Radionice će se odvijati u malim, zatvorenim grupama od maksimalno 10 djece (ovisno o uzrastu) tijekom 8 uzastopnih tjedana u prostoru Ježeve kućice. Trajanje radionica je 1,5 sat.
Upisuju se grupe djece od 8 do 11 godina i od 12 do 14 godina.
Prije početka provođenja programa planiran je sastanak sa roditeljima prijavljene djece, radi pojašnjavanja važnih elemenata programa. Sa djecom će biti provedena i kratka preliminarna procjena prije uključivanja u grupu, kako bi se grupe formirale na način koji omogućava najbolju kompatibilnost uključenih polaznika.
Djeca će redovito dobivati audio i printane materijale koje će činiti njihovu mindfulness mapu. Ova će mapa omogućiti praćenje i redovito prakticiranje mindfulness prakse, koja je ključ za postizanje pozitivnih promjena. U svakoj mindfulness mapi uz vježbe za djecu bit će i dodatak za roditelje, kako bismo objasnili mehanizme u pozadini vježbe i koristi od navedene vježbe.


Cijena programa je 850kn po polazniku, a prijave je moguće napraviti zaključno sa 31.3.2021. godine na e-mail: info@jezevakucica.hr, broj telefona 095 903 4114 ili pute naše facebook stranice ili kontakt obrasca na web stranici.